Atac informatic „masiv” la alegerile prezidențiale din Franța: lovitura care poate schimba totul
Alegeri prezidențiale Franța 2017. Cu o zi înainte de alegeri, unul dintre candidați, Emmanuel Macron, anunță că a fost victima unui atac informatic „masiv” în urma căruia emailurile de campanie și alte informații interne ar fi fost publicate online.
Echipa de campanie a lui Macron a anunțat vineri noaptea că a fost victima unui atac informatic în urma căruia e-mailurile de campanie au fost publicate online cu câteva zeci de ore înainte ca cetățenii francezi să-și aleagă viitorul președinte, potrivit Telegraph.
Această scurgere de informații vine ca urmare a două sondaje de opinie al căror rezultat îl dau pe Emmanuel Macron drept învingător detașat al turului doi al prezidențialelor din Franța, cu un procentaj de 62%, față de cei doar 38% pentru Marine Le Pen.
Aproape 9 gigabiți de date au fost postate pe un profil denumit ”Emleaks”, de pe site-ul Pastebin, care permite distribuirea, în mod anonim, a documentelor. Nu este însă clar cine este cel responsabil de distribuirea acestor date sau dacă informațiile publicate sunt veridice. În plus, există posibilitatea ca documentele autentice să fi fost amestecate, pe rețelele de socializare, cu unele false care să răspândească idei eronate despre candidatul la prezidențiale.
Într-un comunicat, mișcarea politică En Marche! confirmă atacul informatic și menționează: „Mișcarea En Marche! s fost victima unui atac masiv și coordonat, în decursul acestei seri, care a dus la publicarea în mediul online a mai multe informații interne”.
Un ministru de interne refuză să comenteze cele întâmplate, aducând în discuție faptul că legile din Franța interzic orice comentariu care ar putea influența cursul alegerilor. Comisia Electorală Prezidențială avertizează distribuirea detaliilor din e-mailuri, susținând că publicarea poate conduce la acuzații penale.
Aceasta nu este însă prima dată când echipa Macron ar fi fost vizată de atacuri informatice, aceasta menționând că au existat numeroase încercări de spargere a e-mailurilor și blamând, în parte, interesele rusești pentru aceste atacuri cibernetice. Spre exemplu, în luna februarie, secretarul general al En marche! a afirmat că partidul a fost vizat de „sute, dacă nu mii” de atacuri vizând rețelele sale și bazele de date, potrivit digi24.ro.